Ik ben gefascineerd door ondernemen met betekenis. Ondernemers die een bedrijf opzetten vanuit de overtuiging dat iets beter/eerlijker/slimmer kan. Ondernemers die geld verdienen niet als een doel op zich zien. Ondernemers die niet aan de zijlijn staan, maar zelf het voortouw nemen om de wereld een beetje beter te maken.

Noem het impact ondernemers, ondernemen met betekenis of sociaal ondernemerschap. Ik ben er van overtuigd dat deze vorm van ondernemen de toekomst heeft. Niet alleen consumenten verwachten van bedrijven verantwoordelijkheid, ook als ondernemer en werknemer is zingeving steeds belangrijker.

Toch is sociaal ondernemerschap nog niet de standaard en is er nog veel te pionieren. Ook ik zit nog met veel vragen.

Mijn vragen

Hoe weet je of een bedrijf echt impact maakt en niet alleen aan marketing doet? Vrijwel elk bedrijf lijkt tegenwoordig groen en een beetje corporate houdt zich bezig met diversiteit. Maar hoe weet je als consument of een bedrijf ook zijn missie leeft en niet alleen goed is in marketing?

Hoe koppel je (succesvol) een verdienmodel aan een (maatschappelijk) doel?

Zoals te lezen is bij mijn visie geloof ik dat geld verdienen nodig is om impact te kunnen maken. Belangrijk daarbij is een verdienmodel waarbij meer winst ook meer impact betekend.

Hoe zorg je ervoor dat het verdienmodel en impact maken in balans zijn?
Ik geloof in de goede intentie van mensen, maar geld is verleidelijk en compromissen maken onoverkoombaar. Het gevaar ligt dan ook op de loer dat een bedrijf steeds meer de focus krijgt op traditionele doelen als winst maken en dat impact maken ondergesneeuwd raakt.

Hoe maak je een traditioneel bedrijf langzaam socialer?
Ook als bestaande ondernemer kun je vroeg of laat op zoek gaan naar betekenis. Het is natuurlijk makkelijker om te starten vanuit een doel, maar ik ben er van overtuigt dat elk bedrijf op zijn manier kan bijdragen aan een betere wereld.

 

Mijn zoektocht

Ik kan je het antwoord (nog) niet geven, maar het komende jaar wil ik wel mijn zoektocht met je delen. Ik probeer antwoord te krijgen op mijn vragen.

Dit wil ik doen door te bloggen over sociaal ondernemerschap en impact gedreven ondernemen. Door te praten met ondernemers en hun ervaringen te delen.

Op deze manier wil ik ook andere ondernemers helpen en inspireren om op een andere manier tegen hun onderneming aan te kijken. Niet de focus enkel op winst leggen, maar proberen met je bedrijf een positieve impact te maken.

Daarnaast zal ik ook schrijven over ondernemerschap, SEO, AI, low-code-development, mijn projecten en andere zaken die me persoonlijk interesseren. 

Lees verder over mijn visie op sociaal ondernemen >