Ik ben gefascineerd door sociaal ondernemerschap. Sociaal ondernemers staan niet aan de zijlijn, maar nemen zelf het voortouw om de wereld een beetje beter te maken.

Ik ben er van overtuigd dat sociaal ondernemerschap de toekomst heeft. Niet alleen consumenten verwachten van bedrijven verantwoordelijkheid, ook als ondernemer en werknemer is zingeving steeds belangrijker.

Toch is sociaal ondernemerschap nog niet de standaard en is er nog veel te pionieren. Ook ik zit nog met veel vragen.

Mijn vragen

Hoe weet je of een bedrijf echt impact maakt en niet alleen aan marketing doet? Vrijwel elk bedrijf lijkt tegenwoordig groen en een beetje corporate houdt zich bezig met diversiteit. Maar hoe weet je als consument of een bedrijf ook zijn missie leeft en niet alleen goed is in marketing?

Hoe koppel je (succesvol) een verdienmodel aan een (maatschappelijk) doel?

Zoals te lezen is bij mijn visie geloof ik dat geld verdienen nodig is om impact te kunnen maken. Belangrijk daarbij is een verdienmodel waarbij meer winst ook meer impact betekend.

Hoe zorg je ervoor dat het verdienmodel en impact maken in balans zijn?
Ik geloof in de goede intentie van mensen, maar geld is verleidelijk en compromissen maken onoverkoombaar. Het gevaar ligt dan ook op de loer dat een bedrijf steeds meer de focus krijgt op traditionele doelen als winst maken en dat impact maken ondergesneeuwd raakt.

 

Mijn zoektocht

Ik kan je het antwoord (nog) niet geven, maar het komende jaar wil ik wel mijn zoektocht met je delen. Ik probeer antwoord te krijgen op mijn vragen.

Dit wil ik doen door te bloggen over sociaal ondernemerschap en impact gedreven ondernemen. Door te praten met ondernemers en hun ervaringen te delen.

Daarnaast zal ik ook schrijven over ondernemerschap, SEO, AI, low-code-development, mijn projecten en andere zaken die me persoonlijk interesseren. 

Lees verder over mijn visie op sociaal ondernemen >