Over ons
Gratis

Doel van dit blog

Geschreven door
Marcel

Inhoudsopgave

Ik ben gefascineerd door ondernemen met betekenis. Ondernemers die een bedrijf opzetten vanuit de overtuiging dat iets beter/eerlijker/slimmer kan. Ondernemers die geld verdienen niet als een doel op zich zien. Ondernemers die niet aan de zijlijn staan, maar zelf het voortouw nemen om de wereld een beetje beter te maken.

Noem het impact ondernemers, ondernemen met betekenis of sociaal ondernemerschap. Ik ben ervan overtuigd dat deze vorm van ondernemen de toekomst heeft. Niet alleen consumenten verwachten van bedrijven verantwoordelijkheid, ook als ondernemer en werknemer is zingeving steeds belangrijker.

Toch is sociaal ondernemerschap nog niet de standaard en is er nog veel te pionieren. Middels dit blog wil ik ondernemers inspireren om hun onderneming socialeren te maken en tevens laten zien dat impact maken en geld verdienen hand in hand kunnen gaan. Ook wil ik delen waar ik tegenaan loop bij het opstarten met Cause.Company en mijn eigen lessen delen.

Uitdagingen

Ook voor mij blijft het een zoektocht. Sociaal ondernemen staat nog in zijn kinderschoenen, vragen waar ik zelf mee zit:

Hoe weet je of een bedrijf echt impact maakt en niet alleen aan marketing doet?
Vrijwel elk bedrijf lijkt tegenwoordig groen en een beetje corporate houdt zich bezig met diversiteit. Maar hoe weet je als consument of een bedrijf ook zijn missie leeft en niet alleen goed is in marketing?

Hoe koppel je (succesvol) een verdienmodel aan een (maatschappelijk) doel?
Zoals te lezen is bij mijn visie geloof ik dat geld verdienen nodig is om impact te kunnen maken. Belangrijk daarbij is een verdienmodel waarbij meer winst ook meer impact betekent.

Hoe zorg je ervoor dat het verdienmodel en impact maken in balans zijn?
Ik geloof in de goede intentie van mensen, maar geld is verleidelijk en compromissen maken onontkoombaar. Het gevaar ligt dan ook op de loer dat een bedrijf steeds meer de focus krijgt op traditionele doelen als winst maken en dat impact maken ondergesneeuwd raakt.

Hoe maak je een traditioneel bedrijf langzaam socialer?
Ook als bestaande ondernemer kun je vroeg of laat op zoek gaan naar betekenis. Het is natuurlijk makkelijker om te starten vanuit een doel, maar ik ben ervan overtuigd dat elk bedrijf op zijn manier kan bijdragen aan een betere wereld.

 

Mijn zoektocht

Ik kan je het antwoord (nog) niet geven, maar door mijn eigen ervaringen te delen hoop ik toch mijn steentje bij te dragen aan het mainstream maken van sociaal ondernemerschap. Andere ondernemers helpen en inspireren om op een andere manier tegen hun onderneming aan te kijken. Niet de focus enkel op winst leggen, maar proberen met je bedrijf een positieve impact te maken.

Daarnaast zal ik natuurlijk ook schrijven over ondernemerschap, cause marketing, SEO, AI, low-code-development, en andere zaken die me persoonlijk interesseren. Op de hoogte blijven? Schrijf je onderstaand in op de nieuwsbrief en mis niks.

Lees verder over mijn visie op sociaal ondernemen >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

We werken achter de schermen hard aan een Cause Marketing platform.
Niks missen? We mailen je enkel wanneer we echt wat te vertellen hebben.

Lees meer blogs

Melkunie plant bomen en struiken op boerderijen

Zijn donaties aftrekbaar (voor bedrijven)

Plankenland Zwolle steunt Trees for All