Over ons
Gratis
Een foto van Marcel, de ondernemer achter Cause.Company

Na 12 jaar WebwinkelKeur tijd voor iets anders

Geschreven door
Marcel

Inhoudsopgave

Het is al meer dan 12 jaar geleden dat ik het idee kreeg voor WebwinkelKeur. Ik had op dat moment zelf meerdere webwinkels en was op zoek naar een keurmerk. Ik kwam erg veel goedkope logo’s tegen waar vanuit vrijwel geen controle gedaan werd.

Het alternatief was erg duur. Ook vond ik daar de insteek erg theoretisch. Natuurlijk is het belangrijk dat algemene voorwaarden kloppen, maar nog belangrijker vond ik dat een webshop doet wat hij belooft. Dat alles niet alleen netjes in de algemene voorwaarden staat, maar ook begrijpelijk wordt uitgelegd. En dat de klantenservice goed is en soms dat stapje extra zet.

Van idee naar een succesvol bedrijf

Met een IT achtergrond zag ik dat het moderner kon. Een keurmerk dat efficient de controles doet, de input van echte klanten gebruikt met mooie software om je keurmerk op je webwinkel te integreren. Het idee voor WebwinkelKeur was geboren.

Langzaam begon ik aan WebwinkelKeur te bouwen, eerst als side-project naast mijn webwinkels, maar WebwinkelKeur begon steeds meer van mijn tijd te vragen. Uiteindelijk besloot ik full-time met WebwinkelKeur aan de slag te gaan.

De ledenaantallen groeiden gestaag en de inkomsten werden telkens geïnvesteerd om de software te verbeteren. Door repeterende taken te automatiseren konden (en kunnen) we ons werk efficiënt doen met lage kosten en bouwden we het fundament voor een schaalbaar bedrijf.

De eerste jaren was WebwinkelKeur een one-man-show ondersteunt met freelancers, maar langzaam en gestaag groeide het ledenbestand. Het team werd uitgebreid met de eerste vacature en al snel volgden er meer.

Ook ontwikkelde zich langzaam een missie; namelijk goed ondernemerschap belonen. Goed ondernemerschap is meer dan je aan de wet houden. Voor mij houdt goed ondernemerschap o.a. in juist omgaan met klanten, personeel, maatschappij en leveranciers. Bijvoorbeeld geen belasting ontwijken, klantenservice die soms dat stapje extra zet, verantwoord inkopen en de menselijke maat houden.

Met WebwinkelKeur wilden (en willen) we juist de kleine tot middelgrote onderneming waar de ondernemer nog betrokken is ondersteunen om op te boksen tegen grote jongens als Bol en Amazon. Met succes, want inmiddels maken meer dan 9.000 webwinkels in Nederland gebruik van WebwinkelKeur. Ik had nooit durven dromen dat WebwinkelKeur zo groot zou groeien. Bedankt leden, team, partners en iedereen die op wat voor manier dan ook bijgedragen heeft aan het succes van WebwinkelKeur!

Teamfoto van december 2022
Het team achter WebwinkelKeur

Tijd voor een nieuw avontuur

Ik heb de afgelopen 12 jaar met erg veel plezier gebouwd aan WebwinkelKeur. Ik ben dan ook erg trots op wat we samen met het team hebben bereikt.

Zo’n 5 jaar geleden deed ik al een stapje terug en kwam de dagelijkse leiding bij mijn compagnon te liggen. Een beslissing waar ik geen moment spijt van heb gehad, zelf ben ik sterker als aanjager van nieuwe ideeën dan operationeel de boel in goede banen leiden.  Op de achtergrond bleef ik me wel volop bemoeien met marketing, development, innovatie en beleid.

Inmiddels is de tijd gekomen om WebwinkelKeur helemaal los te laten. Dat doe ik met alle vertrouwen, want WebwinkelKeur is inmiddels volwassen. Er staat een team dat klaar is om verder te bouwen aan WebwinkelKeur.

Ondernemerschap, technologie & marketing

Ik ben al meer dan 16 jaar ondernemer. Mijn drijfveer voor ondernemerschap is altijd een combinatie van vrijheid en nieuwe ideeën bedenken geweest. Ik ben in mijn element bij de beginfase van een onderneming waarbij er veel ruimte is voor pionieren en waarbij ik als generalist veel afwisseling heb. Vandaar dat ik zin heb in een nieuw avontuur.

Voor ik aan dit nieuwe avontuur begin wil ik een jaar nemen om mijn kennis van nieuwe technologieën zoals AI, SEO en Low-code-development te verdiepen. Dit is iets waar ik de afgelopen jaren weinig tijd voor had. Daarnaast wil ik gesprekken voeren met sociale ondernemers om te ontdekken hoe je impact maken succesvol kunt combineren met winst maken.

Daarom dat ik Cause.Company en dit blog ben gestart. Via deze weg houd ik jullie op de hoogte van mijn zoektocht, deel ik mijn kennis en draag mijn visie op goed ondernemerschap uit. Onderwerpen die me daarbij interesseren zijn o.a. (sociaal) ondernemerschap, technologie en marketing.

Ik hoop dat daar op den duur weer een nieuwe onderneming uit mag groeien. Een onderneming die winst combineert met sociale winst.

De wereld een klein beetje beter maken

Sociale ondernemingen hebben niet (alleen) de focus op winst maken, maar jagen ook een groter maatschappelijk doel na. Voorbeelden zijn ondernemingen zoals Zuivere Koffie dat gemotiveerde (ex-) gedetineerden een tweede kans biedt of een bedrijf als Fairphone dat duurzame telefoons produceert.

De missie van WebwinkelKeur en mijn persoonlijke missie is om goed ondernemerschap te belonen. In mijn volgende avontuur wil ik me dan ook weer bezig gaan houden met goed ondernemerschap. Sociale ondernemers zijn daarbij voor mij de volgende stap in goed ondernemerschap.

Ik denk dat sociale ondernemingen de toekomst hebben. Niet alleen ondernemers zijn steeds vaker op zoek naar een groter doel (dan winst maken), ook personeel werkt graag voor een sociale werkgever en klanten kopen graag bij ondernemers die het verschil maken. De komende jaren zal dit alleen maar toenemen.

Of mijn volgende avontuur een sociale onderneming gaat worden moet nog blijken, maar mijn doel is sowieso iets te bouwen waar de wereld een klein beetje beter van wordt. Winst voor iedereen; everybody profits.

Dit blog is een herschreven versie van mijn afscheidsblog op WebwinkelKeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

We werken achter de schermen hard aan een Cause Marketing platform.
Niks missen? We mailen je enkel wanneer we echt wat te vertellen hebben.

Lees meer blogs

Voys: Speciale pakketten voor goede doelen

Melkunie plant bomen en struiken op boerderijen

Boete van 1 miljoen voor misleidende cause marketing